Search

Cistella

Presentació

HISTÒRIA DE “CAL MONEGAL”

A l’explotació familiar de Cal Monegal ens dediquem a la ramaderia bovina extensiva des dels anys 70, vivint com a arrendataris a la casa “Cal Monegal” d’Olius. Més endavant, a l’any 2001, vam reconventir l’explotació en ecològica per ser una alternativa més conseqüent amb el respecte per l’entorn que ens envolta i del qual ens vivim; per la millor qualitat de vida pels animals que això comporta i pels bons resultats que es donen en la carn obtinguda, que és més nutritiva, sana i, com vam poder comprovar després d’escollir aquesta nova opció, més saborosa.

La manera de produir ha canviat en molts aspectes i els controls són molt més costosos, però creiem que ha valgut la pena i tant la nostra salut com el nostre paladar ens ho agraeixen.

presentacio2

En principi volíem donar sortida a la carn de vedella ecològica a través d’algun establiment proper ja existent, però no ens en vam sortir. Molts no volien per falta de creença en el nostre producte i si volien ja ens van avançar que introduirien el nostre producte sense deixar de vendre la vedella convencional i posant un marge molt més elevat a l’ecològica. Si el marge fós el mateix seria només una mica més car i no els interessava, volien que fós un producte molt exclusiu i vendre’n en poca quantitat. Això vam trobar que era un impediment, perquè ja no estaria a l’abast de la majoria de consumidors.

Llavors vam començar a vendre la carn nosaltres directament. Llogant una sala d’especejament a Solsona on desféiem i tallavem la carn i preparavem “lots” (repartint tota una vedella en parts iguals i així cada lot té la part proporcional de cada peça de la vedella, tot tallat i etiquetat a punt per posar al congelador). Cada vegada tenia més sortida la carn i vam decidir fer una botiga amb obrador on podríem desenvolupar aquesta activitat pel nostre compte i seguir creixent.

presentacio1

L’any 2009 vam enllestir la botiga on podem seguirvenent els lots, però també podem vendre la vedella al detall així com també podem vendre altres tipus de carn i productes alimentaris. Vam buscar altres productors per poder oferir porc, xai i pollastre ecològic.

El nostre objectiu sempre ha estat i és aconseguir la carn de la millor qualitat i apropar-la al consumidor. La nostra manera d’aconseguir-ho ha estat evitar que a la botiga els preus de la carn siguin prohibitius i intentar evitar així que la carn ecològica sigui un producte de luxe. Hi ha una sèrie de factors que creiem que són claus per aquest objectiu:

1) Ajudes econòmiques: Des que vam obtenir el certificat del CCPAE que hi ha ajuts econòmics públics destinats als productors. Ajuts que tenen l’objectiu de rebaixar el preu final des productes ecològics per fer-los més assequibles.

2) Productes de proximitat: Tenim una botiga petita i això ens permet poder adquirir la carn a productors propers encara que siguin petits. Adquirim la carn sempre al mateix productor i que sigui el més proper possible. Així tenim sempre la carn de plena confiança i a la vegada estalviem costos de transport, intermediaris,etc.

3) Treball: Nosaltres tenim clar que ens hem de guanyar la vida fent la nostra feina, però també tenim clar que el marge que hi guanyem ha de ser justificat i cal treballar molt. Per això en el cas de la producció vam reconvertir en ecològic un nombrós ramat de vaques i en el cas de la botiga vam fer un obrador on fem tot l’especejament i el·laborat de la carn nosaltres mateixos.

X