Un estudi de la Universitat de Newcastle d’Anglaterra ha demostrat que tant la llet com la carn de producció ecològica contenen al voltant d’un 50% més d’àcids grassos omega-3 que els mateixos productes provinents de la ramaderia convencional; en conseqüència, el canvi als esmentats aliments ecològics milloraria la ingesta d’aquests àcids grassos beneficiosos i essencials per al bon funcionament del cos humà.
Per elaborar l’estudi, publicat recentment en el British Journal of Nutrition, l’equip de professors de la Universitat de Newcastle ha dut a terme una anàlisi de dades a nivell mundial, revisant un total de 196 articles d’investigació sobre llet i 67 sobre carn, trobant clares diferències entre ambdues categories de productes d’origen ecològic i convencional; especialment en termes de composició d’àcids grassos i les concentracions de certs minerals essencials i antioxidants.

En aquesta línia, el professor d’Aliments i Nutrició Humana, Chris Seal, ha destacat que “els omega-3 estan vinculats a la reducció del risc de tenir malalties cardiovasculars, milloren el desenvolupament i funcionament neurològic i reforcen el sistema immunològic”.

Així, segons ha afegit Seal, “les dietes d’Europa occidental són reconegudes per ser massa baixes en aquests àcids grassos i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària -AESA- recomana que hauríem de duplicar el nostre consum omega-3. “No obstant això, amb la nostra dieta habitual és difícil aconseguir-ho; el nostre estudi suggereix que el canvi a aquests aliments ecològics, en certa mesura, millora la ingesta d’aquestes substàncies nutritives essencials”.

carn llet

L’estudi va mostrar que els perfils de greix més desitjables en la llet ecològica estan estretament relacionats amb el pasturatge a l’aire lliure i una baixa alimentació de concentrats en la dieta diària, com prescriuen les normes de l’agricultura ecològica.

Un canvi saludable

El més important en un canvi de convencional a ecològic suposaria elevar el consum de greixos omega-3 sense augmentar les calories i greixos saturats indesitjables. Per exemple, mig litre de llet sencera ecològica -o ingesta de greix equivalent d’altres productes lactis com a mantega o formatge- proporciona entorn del 16% (39 mg) de la ingesta diària recomanada d’Omega 3, mentre que la convencional proporciona un 11% (25 mg).

A més, en aquest tipus de llet es van observar alts nivells de vitamines solubles en greix com la vitamina E i els carotenoides, i un 40% més d’àcid linoleic conjugat (CLA), el qual ajuda l’organisme a elevar l’activitat al cervell de la fosfolipase A2, un enzim amb acció sobre la memòria.

En l’estudi també es va trobar un 74% més de iode en la llet convencional; la meitat d’un litre de llet proporcionaria el 53 i el 88% de la ingesta diària de iode recomanada de llet ecològica i convencional, respectivament. Tanmateix, les dones embarassades i lactants tenen un requisit de iode més alt (250 mg/dia) i, per tant, presenten més risc de deficiència, la qual cosa podria afectar el desenvolupament neurològic en els nadons.

En aquesta línia, els resultats publicats recentment de diversos estudis de cohort de mares i fills relacionen la llet ecològica, productes lactis i el consum de verdures amb un menor risc de certes malalties. Això inclou un menor risc d’èczema en els nadons.

D’altra banda, l’estudi també indica que la carn ecològica té menors concentracions d’àcid mirístic i palmític, dos greixos saturats relacionats amb l’augment del risc de patir problemes cardiovasculars.

“El consumidor tria llet i carns ecològiques per tres raons principals: per millorar el benestar dels animals, per l’impacte positiu que té sobre el medi ambient aquest tipus de producció i pels seus beneficis per a la salut; tanmateix, se sap molt menys sobre els impactes sobre la qualitat nutricional, d’allà la necessitat d’aquest estudi”, va afirmar el professor Carlo Leifert.

Més proves dels beneficis bio

L’anàlisi presentada recentment es basa en un estudi previ realitzat per l’equip d’investigadors de la Universitat de Newcastle -amb la participació d’experts del Regne Unit, els Estats Units, França, Itàlia, Suïssa i Polònia- basat a investigar la composició dels productes de cultius ecològics i els conreats convencionalment.

Aquest estudi anterior, també publicat en el British Journal of Nutrition, va demostrar que els aliments procedents de l’agricultura ecològica contenen una concentració de fins i tot un 60% més alta d’una sèrie d’antioxidants clau comparats amb els conreats convencionalment; a més en contenien menys de cadmi, un metall tòxic.

“Hem demostrat sense cap dubte que existeixen diferències de composició entre els aliments ecològics i convencionals. Presos en conjunt, els tres estudis sobre cultius, carn i llet suggereixen que un canvi a fruites ecològiques, vegetals, carn i productes lactis proporcionaria quantitats significativament més alts d’antioxidants en la dieta i els àcids grassos omega-3”, agrega el professor Leifert.

Segons afegeix Leifert, no obstant això, és necessari molts més estudis i investigacions ben dissenyades abans de poder estimar amb exactitud les diferències de composició a la carn de diferents animals de granja i per a molts compostos nutricionalment importants -vitamines, minerals, metalls tòxics i residus de plaguicides-, ja que actualment existeixen molt poques dades per fer comparacions.

Font: http://pae.gencat.cat/ca/noticies/160217_ecosectores